Thompson Lake House Featured Image
Ingenious adaptation to local zoning restrictions
Common kitchen grants warm family welcome
Candid conversations kept costs on track

Thompson Lake House

ClientResidential
Square Footage999,999 Sq. Feet
LocationMaine
Thompson Lake House Featured Image
Ingenious adaptation to local zoning restrictions
Common kitchen grants warm family welcome
Candid conversations kept costs on track

Form

The Kurlands had a vision for a family retreat that would make the most of their summer home’s lakeside location. But they needed to change more than the physical structure of an out-of-date building to meet that need. The existing home’s shallow 1/12 pitched roof conformed to strict local zoning ordinances, but presented a roadblock to both useable interior space and structural integrity. PCA responded with a plan presented to town officials that won the code variance needed to realize the project. Their design featured a roof with the minimum amount of vertical rise needed for a secure structure while still maintaining a profile low enough to work in harmony with its waterfront neighbors.

Function

Inside, the remodeled home met the owners’ needs by replacing an existing fireplace that had divided the house with a big, open kitchen to unite the entire family. A large dorm room with bunk beds created a common space for the kids, while smaller bedrooms accommodated parents. PCA took the long view when designing the master bedroom, keeping it on the same level as the kitchen for ease of access during the couple’s golden years. But the room was placed far enough away from the action to grant the grandparents’ privacy while younger family members burned the kitchen’s midnight oil.

Finance

Planning for the project began with PCA’s usual candid conversation about its budget. The firm took the opportunity to educate their clients about both the building process and the options open to them for creating their family’s new nest. This early and honest dialogue about dollars ensured that the only surprise at the end of the job was the good one the Kurlands enjoyed when they opened the door to their new home.